Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Hoe krijgt uw kantoor energielabel A?

Hoe krijgt uw kantoor energielabel A?

Verplicht energielabel voor uw kantoorpand

In 2023 is minimaal energielabel C verplicht voor kantoren groter dan 100 m². De verwachting is echter dat de norm, ook gelet op de afspraken in het klimaatakkoord, daarna nog aangescherpt worden. Als kantooreigenaar zou u zich daarom nu al op energielabel A moeten voorbereiden.

Hoe wordt een energielabel voor een kantoor bepaald?

Er is altijd een fysieke opname nodig om het energielabel vast te stellen. Een erkend energieprestatieadviseur bepaalt de energie-index (EI) van het pand, wat uiteindelijk in een letter van het label wordt uitgedrukt. Het is de energielabelklasse die aangeeft hoe energiezuinig uw gebouw is. Het energielabel wordt berekend op basis van de energieprestatie van de bouwkundige eigenschappen en de gebouwgebonden installaties.

Onderstaande zaken zijn bepalend voor de energieprestatie;

  1. Isolatie, oa. vloer, muur, dak en ramen
  2. Verwarming (incl. warm tapwater) en koeling
  3. Ventilatie en bevochtiging
  4. Geïnstalleerde verlichting
  5. Eigen opwek via zonne-energie

Vanuit geldend Bouwbesluit zal een recent kantoorgebouw doorgaans een beter energielabel krijgen dan een ouder bedrijfspand. Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is het toepassen van gedegen isolatie, maar ook een energiezuinige klimaatinstallatie en verlichting gangbaar.

Maatregelen om tot een beter energielabel te komen

Ieder gebouw is anders en vereist een eigen aanpak. De fysieke opname van een erkend energie adviseur is nodig om vast te stellen welke energiebesparende maatregelen het meeste effect hebben op het energielabel.

Sommige aanpassingen kan u op een natuurlijk moment doorvoeren, terwijl andere met een relatief lage investeringskost direct veel impact kunnen hebben. Dit goed plannen maakt het voor de pandeigenaar mogelijk om de investeringen te spreiden en op tijd aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.

Stappenplan voor kantoren om tot energielabel C of hoger te komen

  1. Inventariseer de huidige status, bij voorkeur via een erkend EPA-U-adviseur (energieprestatieadvies voor utiliteitsbouw).
  2. Vanuit maatwerkadvies blijken de verbeterpunten voor uw kantoorpand
  3. Een energie adviseur kijkt direct naar mogelijke financiële (subsidie)regelingen
  4. Voer de gewenste verbeteringen, al dan niet gefaseerd, uit.
  5. Laat het (nieuwe) energielabel opstellen

  Bellen?

Besparen op energie en energiekosten

Duurzame maatregelen bespaart de gebruiker van het bedrijfspand energie en dus geld. Het gebeurt daarom dat een pandeigenaar afspraken maakt met huurder(s) over de investering in energiebesparende maatregelen. Denk aan (hogere) servicekosten, doorbelasten van (opgewekte) energie of aangepaste huurprijs.

Het energielabel presenteert het standaard gebouwgebonden energiegebruik, wat dus kan afwijken van het daadwerkelijke verbruik op een locatie. Het feitelijke jaarlijkse energieverbruik geeft wel een indicatie over de energieprestatie van een bedrijfspand. Met een representatieve elektriciteit en gas rekening kan 3nergie het verbruik per m2 terugrekenen.

Het is sowieso goed om uw energieverbruik (doorlopend) te monitoren, daarbij heeft effectief energiemanagement altijd een positief effectief op uw energierekening.

Energieverbruik kantoor per m2

Vanuit dit Klimaatverdrag werden nationale maatregelen verwacht, het verplichte ‘groene’ energielabel is er een van. In Nederland hebben we als doelstelling om in 2030 broeikasgassen (CO2) met 49% te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Uiteindelijk streven we naar een volledig duurzame energie in 2050.

Gebaseerd op de verwachte hoeveelheid duurzame energie die dan in Nederland beschikbaar zal zijn voor gebouwen, kan u het gewenste energieverbruik per m2 doorrekenen.

Volgens Parijs mag een gebouw in de toekomst nog maar een maximale hoeveelheid kWh per vierkante meter per jaar verbruiken. Voor kantoren komt dit neer op 50 kWh per m2 per jaar. Dit gaat dus niet alleen over elektriciteit, maar ook over gas of afgenomen warmte (van een warmtenet).

De energie adviseurs van 3nergie rekenen graag vrijblijvend voor u uit wat het huidige elektra en/of gebruik per m2 kantoor is. Daarmee weet u direct of uw pand al voldoet aan het klimaatakkoord van Parijs!

Verbruik per m2

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.