Dat Elektrisch Vervoer (EV) een vlucht neemt zien we in alle cijfers; zowel in beschikbare modellen als verkoop aantallen.
Waar soms nog onvoldoende rekening mee wordt gehouden de laadcapaciteit. Met een passende energieaansluiting kan je optimaal gebruik maken van de laadpaal.
Hoe snel je kunt laden hangt van de wagen én uw ‘meterkast’. Met een wagen voorzien van een 3-fase interne lader kan je sneller laden, mits het elektriciteitsnetwerk de drie fasen ondersteunt. In Nederland hebben alleen huishoudens soms nog een één fase aansluiting. Veel nieuwbouwhuizen hebben standaard 3x25A of zijn ten minste voorbereid op drie fasen.
Bij een 3-fase aansluiting, maar een elektrische wagen met een één-fase interne lader, kan je voor een DC-lader kiezen. Deze gebruikt gelijkstroom in plaats van wisselstroom, zodat de interne lader wordt gepasseerd. Met deze (snel) laadpalen is het mogelijk om met 11kW of hoger te laden.
Om overbelasting te voorkomen maken laadpalen gebruik van een ‘loadbalancer’ die het laadvermogen verminderd of zelf tijdelijk gepauzeerd als er elders in het bedrijf vraag naar (veel) stroom is. Ook bij het gelijktijdig laden van meerdere voertuigen kan het vermogen verdeeld worden.
Het plaatsen van een laadpaal, zeker bij bedrijfspanden, levert altijd vragen op. Een aantal beslissingen die u nu neemt hebben (ook financiële) gevolgen voor uw toekomstige energiekosten. Het is dan ook niet onverstandig om een energie consultant te raadplegen voor hulp en advies.
Zeker bij een grootverbruik aansluiting (dus vanaf 3x80A) is het raadzaam om u bij administratieve en fysieke aanpassingen in overleg met een onafhankelijk adviseur te doen.
Door onze contacten bij de netbeheerders en kennis van de energiemarkt, kunnen we ondernemers ondersteunen met inzicht in de mogelijkheden. Zo veranderd door de laadpalen uw elektriciteitsverbruik. Dit kan van invloed zijn op uw energiecontract en dus goed om die nog eens onder de loep te nemen. Ook kan een oplaadinstallatie die beschikt over een zelfstandige aansluiting u in aanmerking komen voor een verlaagd tarief energiebelasting.
Er zijn gebieden in Nederland waar het netwerk de energievraag of -aanbod niet aan kan, waardoor netbeheerders gedwongen worden om transportbeperkingen op te leggen. Vanuit ‘congestie’ is het soms (tijdelijk) niet mogelijk om energieaansluiting onbeperkt te vergroten.
Best een hoop gedoe waar u niet op zit te wachten. Vanuit 3nergie zorgen we ervoor dat – ook bij alle veranderingen – er continue sprake is van een optimale beheersbaarheid van uw energiezaken.
Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.
Contacteer Ons