

Energie Informatie en begrippen
Energienieuws
Actueel nieuws over de energiemarkt is praktisch dagelijks. Welke informatie is relevant en wat betekenen die begrippen en ontwikkelingen voor u?
3nergie volgt het energienieuws en kan er ook een toelichting op geven. Daarbij gaat niet alleen over de actuele energieprijzen of duurzame energie. Kennis van de energiemarkt is noodzakelijk voor bepaalde strategische beslissingen.
In onze blog-artikelen, energienieuws - en persberichten gaan we daar verder op in. De stijging of daling van de energieprijzen vind u terug in de grafieken van de energiebeurs. Wanneer u meer wilt weten over een bepaald begrip, zoekwoord of onderwerp, dan geven we u graag de uitleg.
Als het om energie gaat kunt u woorden of energie termen tegenkomen die voor u niet duidelijk zijn. Wij hebben daarom veelgebruikte energie begrippen voor u op een rij gezet.
Energiebegrippen
De energiemarkt is zo omvangrijk en complex dat wij ook niet alles hebben kunnen publiceren. Dus heeft u een specifieke vraag, stel deze dan gerust.
Energie die wordt opgewekt uit zonnestraling.
Met zonne-energie bedoelen we de energie die mensen, gebruikmakend van een technologie, opwekken direct vanuit van zonnestraling. De meest twee meest gebruikte manieren zijn:
- Zonnepanelen: Deze zetten het licht direct om in elektriciteit. Zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (PV-cellen) is de meest gebruikte toepassing.
- Zonneboilers (zonnecollectoren): Het zonlicht wordt omgezet in warmte. Hierbij wordt dus gebruik gemaakt van de thermische zonne-energie.
Maandag tot en met vrijdag.
Iedere dag behalve het zaterdag, zondag en algemeen erkende feestdagen.
Kortom alle dagen van de week behalve het weekend en officiële feestdagen.
Alle werkdagen van een week tezamen worden ook wel aangeduid als de werkweek.
De periode van een klokuur, aanvangende op het gehele uur.
Het internationale wetenschappelijke symbool is 'h'. In niet-wetenschappelijke Nederlandse teksten is de afkorting doorgaans 'u'.
Het uur is een eenheid van tijd en wordt gedefinieerd als de tijd van 60 minuten van 60 seconden. Een etmaal duurt 24 uur, een week 168 uur.
Dal- en piekuren is een term om momenten met veel en weinig gebruik van elkaar te onderscheiden.
Title Transfer Facility
Een virtuele Nederlandse handelsplaats waar zowel Nederlandse als buitenlandse partijen H-gas kunnen in- en verkopen. Handelstransacties komen tot stand op de beurs, via een broker (OTC) of langs bilaterale weg. Gas kan voor aanvang van het transport worden overgedragen naar een andere netgebruiker. De verkoper van het gas creëert een virtueel exitpunt; de inkoper van gas creëert een virtueel entrypunt. Er wordt geen capaciteit verhandeld.
Notering vindt eenmaal per dag plaats op ICE ENDEX.
Afgekort tot TTF
Een Nederlandse handelsplaats voor gas dat al in ons transportsysteem is ingebracht. Op de ICE ENDEX worden contracten, een elektronisch bericht met daarin de hoeveelheid gas, de periode, de gaskwaliteit, verhandeld. Voor handelen op deze gasbeurs is een TTF-abonnement bij GTS vereist.
Het actuele tarief voor de te leveren diensten van de beheerder van het landelijk transportnet en/of het tarief voor transport van de RNB, afhankelijk van welk tarief van toepassing is.
Er is dus een onderscheid tussen het landelijke en regionaal transport van elektriciteit en gas.
De Regionale Netbeheerders bereken dus het transportafhankelijk tarief (capaciteitstarief) door voor onderhoud en het in stand houden van de netten en energieaansluitingen.
De netbeheerders staan onder controle van ACM die ook ieder jaar de aansluit- en transporttarieven vaststelt per netbeheerder.
Beheerder van het landelijk (transport)net en/of de RNB.
De netbeheerders, zowel voor gas als elektra, zijn transporteurs in Nederland. Zij zijn als energie-transportbedrijven verantwoordelijk voor het beheer, de werking en de ontwikkeling van het transportnet in Nederland.
Tennet (elektra) en GTS (gas) zijn de landelijke netbeheerders.
Regionale Netbheerders. Een natuurlijk persoon of rechtspersoon, niet zijnde het transportdeel van Gasunie Transport Services (GTS), die een gastransportnet beheert in de zin van de Nederlandse Gaswet 1998.
Laagcalorisch gas wordt sinds de jaren zestig vooral gewonnen in Slochteren. De afkorting G-gas komt van Groningen-gas. In de decennia daarna is er een deel hoogcalorisch gas uit kleine velden aan toegevoegd. Door onderlinge menging en menging met stikstof blijft de kwaliteit gelijk aan G-gas. Dit gemengde G-gas wordt ook wel pseudo-G-gas genoemd.
Hoogcalorisch gas. H-gas heeft een hogere verbrandingswaarde en komt vaker voor in kleinere aardgasvelden. Om ook dit gas geschikt te maken voor de op G-gas afgestemde toestellen, wordt in speciaal hiervoor gebouwde installaties stikstof bijgemengd.
Beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet en uitvoerder van systeemdiensten (waaronder systeembalans).
TenneT is in handen van de Nederlandse overheid en tevens actief in Duitsland. TenneT verzorgt in Nederland en Duitsland het transport en de balans van het net.
In een kubieke meter gas zit niet steeds dezelfde hoeveelheid energie. Dit komt omdat temperatuur van invloed is op de uiteenzetting van gas. Warmer gas bevat namelijk minder energie, en kouder gas bevat meer energie. Gas wordt warmer tijdens het transport naar uw huis. Daardoor wordt het volume van gas groter. Alle gasmeters die tot 2015 zijn geplaatst kunnen dit niet vaststellen. De nieuwste slimme meter kan dit wel vaststellen. Deze wordt vanaf 2015 geplaatst. U betaalt voor de hoeveelheid energie en niet voor de hoeveelheid gas. Om de hoeveelheid energie vast te stellen, past het energiebedrijf een correctie toe.
Een grootverbruiker die beschikt over een op afstand uitleesbare meetinrichting of die daar op grond van de meetcode over dient te beschikken.
De voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, Elektriciteitswet, inclusief wijzigingen daarvan.
De voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onder c, Elektriciteitswet welke worden aangeduid als de Systeemcode Elektriciteit, inclusief wijzigingen daarvan.
Het proces waarbij met permanente regeling de hoeveelheid geproduceerde én afgenomen elektriciteit in evenwicht blijft.
Het tariefsysteem van Gasunie Transport Services in het relevante contractjaar.
zie SLP
Genormaliseerde cijferreeksen die een schatting van het verbruikerspatroon weergeven. Ze dienen om leveranciers een bepaalde hoeveelheid energie toe te wijzen voor eindafnemers die niet over een kwartieruitlezing beschikken.
Een natuurlijk persoon of rechtspersoon, niet zijnde het transportdeel van Gasunie Transport Services (GTS), die een gastransportnet beheert in de zin van de Nederlandse Gaswet 1998.
De verbruiksgegevens zoals nader bepaald in de leveringsovereenkomst waarop de leveringsovereenkomst is gebaseerd.
Een persoon of onderneming die in goed vertrouwen tracht zijn contractuele verplichtingen na te komen en daarbij tijdens de algemene bedrijfsvoering een mate van vaardigheid, zorgvuldigheid, inzicht en voorzorg uitoefent, zoals redelijkerwijs mag worden verwacht van een vaardig en ervaren persoon of ondernemer in dezelfde bedrijfstak en onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden met inachtneming van de toepasselijke wetgeving.
Een gerenommeerde instelling die de kredietwaardigheid van een (groot)verbruiker kan vaststellen.
Fotovoltaïsche installatie voor de opwekking van elektriciteit uit zonlicht.
zie Programma Verantwoordelijke of Programma Verantwoordelijkheid
De programmaverantwoordelijkheid zoals omschreven in artikel 1, eerste lid,onder o, elektriciteitswet.
Een Programma Verantwoordelijke is een geaccrediteerde partij die transportcapaciteit mag vastleggen namens haar klanten.
Een grootverbruiker, niet zijnde een telemetriegrootverbruiker.
Beschikking over een eenheid elektriciteit gedurende piekuren elke werkdag van 07:00 tot 23:00 uur.
De uren van 07:00 tot 23:00 op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) met uitzondering van Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag, althans de uren zoals vastgesteld door de daartoe bevoegde instantie.
In bepaalde gebieden kunnen andere tijden gelden. Zo zijn in Brabant en Limburg de piekuren van 07:00 tot 21:00 uur.
Enige tekortkoming in de nakoming van verplichtingen uit hoofde van de toepasselijke overeenkomst die de verschuldigde partij niet kan worden toegerekend overeenkomstig Artikel 6:75 Burgerlijk Wetboek, omdat deze tekortkoming niet te wijten is aan haar schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt.
Leverancier en grootverbruiker zijn ieder een partij. gezamenlijk worden zij aangeduid als partijen.
De algehele overeenstemming tussen partijen zoals vastgelegd in de toepasselijke overeenkomst met bijlagen en de Algemene Voorwaarden.
Over The Counter. Directe contracten tussen inkoop- en verkooppartijen. Deze contracten zijn inclusief capaciteit.
zie OTC.
De (rechts)persoon als bedoeld in artikel 15, tweede lid, elektriciteitswet.
Het verschil tussen het energieprogramma voor de aansluiting(en) van afnemer en de gerealiseerde som van invoeding/afname op (alle) aansluiting(en) van afnemer, gedurende een bepaalde periode.
Een vloeibare fossiele brandstof en wordt na bewerking gebruikt als transportbrandstof en voor de productie van zeer veel chemische producten.
De uren buiten de peak uren.
Dus op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) van 23:00 tot 07:00 uur op werkdagen, plus Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste en tweede Kerstdag, althans de uren zoals vastgesteld door de daartoe bevoegde instantie.
In bepaalde gebieden kunnen andere tijden gelden. Zo zijn in Brabant en Limburg de daluren van 21:00 tot 07:00 uur.
Stikstofoxiden (NO en NO2) komen vrij bij de verbranding van stoffen bij hoge temperatuur. Bijvoorbeeld in een verbrandingsmotor of bij de verbranding van gas. NOx zijn broeikasgassen en uitstoot daarvan is gereguleerd.
Nm³ de hoeveelheid gas die, bij een temperatuur van nul graden Celsius en onder absolute druk van 1,01325 bar, een volume van één kubieke meter inneemt.
De voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onder a, Elektriciteitswet welke worden aangeduid als de Netcode Elektriciteit, inclusief wijzigingen daarvan.
Model waarin de netbeheerkosten door de netbeheerder rechtstreeks aan de klant (verbruiker) worden gefactureerd en niet via de nota van de leverancier (leveranciersmodel).
Een netbeheerder is de term voor een onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie (gas, elektriciteit en warmte) beheert.
Netbeheerders zijn ontstaan omdat in Europees verband is afgesproken om de handel in elektriciteit en gas te liberaliseren. Om concurrentie op de aanwezige infrastructuur mogelijk te maken, zijn de elektriciteits- en gasnetten binnen energiebedrijven ondergebracht in een apart bedrijfsonderdeel. Regionale netbeheerders zijn eigenaar van het net dat zij beheren.
Electra:
Een vennootschap die op grond van artikel 10, 13, 14 of 15a van de Elektriciteitswet is aangewezen voor het beheer van een of meer netten.
Gas:
Een vennootschap die op grond van artikel 2 van de Gaswet is aangewezen voor het beheer van een of meer gastransportnetten.
Een net zoals omschreven in artikel 1, eerste lid, onder i, Elektriciteitswet.
Megawatt. Eenheid van (elektrisch) vermogen. Eén megawatt is 1.000.000 Watt.
Eenheid van (elektrisch) vermogen. Eén megawatt is 1.000.000 Watt. Afgekort naar MW.
Megajoule.Eén megajoule is 1.000.000 Watt.
Joule is een eenheid voor energie en wordt oa. gebruikt voor het berekenen van de energiewaarde van aardgas.
Andere eenheid van energie is Watt (kWh).
- 1 joule (per seconde) is 1 Watt
- 3.600.000 joule (per uur) is 1 kWh
Afgekort naar MJ.
Eén megajoule is 1.000.000 Watt.
Joule is een eenheid voor energie en wordt oa. gebruikt voor het berekenen van de energiewaarde van aardgas.
Andere eenheid van energie is Watt (kWh).
- 1 joule (per seconde) is 1 Watt
- 3.600.000 joule (per uur) is 1 kWh
Een inrichting die alle componenten, software etc. omvat, die nodig zijn voor het registreren van de door leverancier aan grootverbruiker te leveren elektriciteit en eventueel blindenergie, tot en met het punt waar de informatie wordt gegenereerd en die gebruikt wordt voor de eigenlijke verrekening.
De voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onder b, Elektriciteitswet welke worden aangeduid als de meetcode elektriciteit, inclusief wijzigingen daarvan.
Officieel ‘Meetverantwoordelijke Partij’ zijn de bedrijven die metingen op het elektriciteitsverbruik mogen verrichten en andere werkzaamheden aan de elektriciteitsmeters.
Dit zijn momenteel;
- Anexo Energy
- DNWG Infra B.V.
- Energie Consult Holland B.V.
- EnergieMeetbedrijf2020 B.V.
- Fudura B.V.
- Ingenieursbureau Ebatech B.V.
- Innax Energiemanagement
- Joulz
- Kenter
- Rendo N.V.
De bedrijven die metingen op het elektriciteitsverbruik mogen verrichten en andere werkzaamheden aan de elektriciteitsmeters. Zie ook meetbedrijven.
De aan afnemer op enig uur ter beschikking gestelde afname per uur in zijnde de contractcapaciteit.
De overeenkomst tussen leverancier en gevolmachtigde inzake de koop, verkoop en levering van elektriciteit aan afnemers die door de gevolmachtigde vertegenwoordigd worden.
Betekent de periode vanaf 06.00 uur CET op de eerste dag van enige kalendermaand tot 06.00 uur CET op de eerste dag van de daaropvolgende kalendermaand.
Een hoeveelheid aardgas welke bij een temperatuur van 0 °C (273,15 K) een absolute druk heeft van 101.325 kPa (1,01325 bar) en technisch vrij van waterdamp een volume inneemt van één (1) kubieke meter.
De periode zoals bepaald in de leveringsovereenkomst, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
Vloeibaar aardgas. Onder zeer lage temperatuur vloeibaar gemaakt gas. Door de enorme reductie in volume is het goed te transporteren over zee. Dat kan goedkoper zijn dan transport via een pijplijn. Afgekort naar LNG.
Liquefied Natural Gas. Vloeibaar aardgas. Onder zeer lage temperatuur vloeibaar gemaakt gas. Door de enorme reductie in volume is het goed te transporteren over zee. Dat kan goedkoper zijn dan transport via een pijplijn.
Het punt op het net waar door leverancier elektriciteit ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van (groot)verbruiker en – voor zover het leveringspunt niet samenvalt met de aansluiting – vanaf waar de netbeheerder de elektriciteit naar de aansluiting van (groot)verbruiker zal transporteren.
De aardgasvoorraden van leverancier uit huidige en toekomstige aankopen van Noordwest Europese bronnen, voor zover deze fysiek ter beschikking kunnen worden gesteld bij de aansluiting.
Betekent de periode gedurende welke leveringen plaatsvinden uit hoofde van de overeenkomst, beginnende op de aanvangsdatum om 06.00 uur CET en eindigend op de einddatum (indien van toepassing) om 06.00 uur.
De overeenkomst tussen leverancier en verbruiker inzake de verkoop en levering van energie aan verbruiker inclusief de bijlagen, waaronder deze Algemene Voorwaarden.
Betekent de productie, transport en verwerkingsinstallaties en reservoirs (ongeacht of deze in eigendom, of anderszins, toebehoren aan verkoper) upstream tot de aansluiting, welke installaties leverancier in staat stellen te voldoen aan zijn leveringsverplichtingen uit hoofde van de overeenkomst en de daaruit voortvloeiende transacties.
De beschikbaarstelling door leverancier van de met verbruiker overeengekomen hoeveelheid energie op het leveringspunt.
Systeem waarin een consument of kleinzakelijke klant alle energiezaken laat regelen door de leverancier. De leverancier is het enige aanspreekpunt voor de klant. De klant krijgt alleen van de leverancier een rekening, waarop ook netbeheerkosten van de netbeheerder staan en eventueel de kosten van het gebruik van de meter. Leverancier en netbeheerder maken sluitende afspraken over verrekening van netbeheerkosten, verdeling van verantwoordelijkheden en vrijwarende betaling door de consument. Binnen het leveranciersmodel zorgt de leverancier van energie voor één rekening, zowel voor leverantie als voor netwerkkosten.
Maatschappij die op grond van de (leverings)overeenkomst aan verbruiker levert.
Local European Time.
Hoofdnetbeheerder van het HTL/RTL gasleiding netwerk en tevens verantwoordelijk voor de aardgaskwaliteit. De naam van deze Landelijk Net Beheerder is Gasunie Transport Services (GTS). Afgekort naar LNB.
Landelijk Net Beheerder. Hoofdnetbeheerder van het HTL/RTL gasleiding netwerk en tevens verantwoordelijk voor de aardgaskwaliteit. De naam van deze Landelijk Net Beheerder is Gasunie Transport Services (GTS).
KilowattuurElectriciteit wordt uitgedrukt in kilo Watt uur (kWh).
Een kilowattuur is het gemiddeld verbruiksvermogen in een uur.
Kilowattuur is de eenheid voor energieverbruik of -productie.
Andere eenheid van energie is joule (per seconde).
- 1 Watt is 1 joule per seconde
- 1 kW is 1.000 joule per seconde
- 1 kWh is 3.600.000 joule per uur (ofwel 3,6 MJ)
Kilovoltampère.
V staat voor volt en kV staat voor kilovolt.
Dit zijn eenheden die de hoogte van een spanning uitdrukken.
Eén kilovolt (kV) is gelijk aan 1.000 keer één volt (V) (net zoals kilogram).
De meeste aansluitingen van particulieren staan op laagspanning wat gelijk is aan 230 V.
A staat voor Ampère en is een eenheid die de sterkte van de stroom uitdrukt.
kVA of kilovoltampère is een eenheid die een vermogen uitdrukt, net zoals kW of kilowatt.
V staat voor volt en kV staat voor kilovolt. Dit zijn eenheden die de hoogte van een spanning uitdrukken. Één kilovolt (kV) is gelijk aan 1.000 keer één volt (V) (net zoals kilogram). De meeste aansluitingen van particulieren staan op laagspanning wat gelijk is aan 230 V. A staat voor Ampère en is een eenheid die de sterkte van de stroom uitdrukt. kVA of kilovoltampère is een eenheid die een vermogen uitdrukt, net zoals kW of kilowatt. Afgekort naar kVA.
Het vermogen om de financiële verplichtingen uit hoofde van een (leverings)overeenkomst na te komen.
Degene die krachtens de toepasselijke overeenkomst energie afneemt van verkoper .
Verzamelnaam van verschillende soorten steenkool. Steenkool is een fossiele, harde brandstof en is miljoenen jaren geleden ontstaan door onder hoge druk plantaardig materiaal samen te persen.
Een afnemer als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, Elektriciteitswet, dus niet zijnde een grootverbruiker.
De EAN-code(s) en de overige verbruiksgegevens waarop de leveringsovereenkomst is gebaseerd, alsmede de gegevens die door afnemer in het kader van de door leverancier over te nemen programmaverantwoordelijkheid aan leverancier worden verstrekt.
International Organisation of Standardization. Een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale standaardisatieorganisaties in 164 landen.
Een door de Minister van Financiën erkende effectenbeurs. Is opgericht door de energiesector om te voorzien in een liquide beurs voor energiefutures, zoals elektriciteit en gas.
De ENDEX is een termijnmarkt, waar prijzen worden weergegeven voor de levering van elektriciteit en gas in de komende jaren. Tot vijf jaar in de toekomst worden de prijzen voor energie via de ENDEX gepubliceerd. De prijzen worden gepresenteerd per periode (maand, kwartaal of jaar) en worden weergegeven in euro/MWh.
Het volume van het geleverde gas is afhankelijk van de hoogteligging van uw gasmeter. Afhankelijk van de hoogte boven NAP past het energiebedrijf een correctie toe.
Normaal Amsterdams Peil. NAP is de referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Finland worden gerelateerd. Voor het gemak wordt het NAP vaak gelijkgesteld aan het gemiddeld zeeniveau. Historisch ligt het NAP echter dichter bij het gemiddelde hoogwaterniveau in het IJ voor de afsluiting in 1872.
Afgekort naar H-gas, heeft een hogere verbrandingswaarde en komt vaker voor in kleinere aardgasvelden. Om ook dit gas geschikt te maken voor de op G-gas afgestemde toestellen, wordt in speciaal hiervoor gebouwde installaties stikstof bijgemengd.
Energiebronnen die opnieuw gewonnen kunnen worden en daardoor onuitputtelijk zijn. Dat zijn, naast energiebronnen als wind, zon en water, in Nederland voornamelijk biomassa en huishoudelijk afval. Zie ook Renewables.
Hernieuwbare bronnen. Energiebronnen die opnieuw gewonnen kunnen worden en daardoor onuitputtelijk zijn. Dat zijn, naast energiebronnen als wind, zon en water, in Nederland voornamelijk biomassa en huishoudelijk afval.
Een afnemer die beschikt over een aansluiting op een net met een totale maximale doorlaatwaarde van meer dan 3x80 Ampère. Of een afnemer die beschikt over een aansluiting op een net met een totale maximale doorlaatwaarde van ten hoogste 3x80 Ampère die er conform artikel 95n Elektriciteitswet met instemming kan worden afgeweken van de artikelen 95b en 95m Elektriciteitswet.
Alle natuurlijke materialen die gebruikt kunnen worden in het proces van energieproductie. Bekende grondstoffen zijn fossiele brandstoffen als olie, gas en kolen. Uranium is een grondstof in nucleaire installaties. Daarnaast zijn er ook hernieuwbare grondstoffen (ook wel renewables genoemd) als hout en biomassa.
Groepsmaatschappij in de zin van artikel 2:24b Burgerlijk Wetboek.
Elektriciteit afkomstig van duurzame bronnen. Met Garanties van Oorsprong kunnen leveranciers aantonen dat zij groene elektriciteit leveren. Groene stroom kan worden opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht, biomassa en warmtekracht.
Groen gas is afkomstig uit biomassa. Dit biogas wordt opgewaardeerd zodat het de kwaliteit van aardgas krijgt. Biogas komt vrij bij het vergisten van mest, slib of gft-afval. Het gasnet is niet overal geschikt voor dit soort gas en wordt daarom ook nog maar beperkt verkocht. De meeste leveranciers verkopen 'gewoon' aardgas onder de noemer 'groen gas'. Zij compenseren dan de CO2-uitstoot van de aardgasverbranding door bijvoorbeeld bomen te planten die CO2 opnemen.
Groene energie is energie die opgewekt is uit schone, onuitputtelijke bronnen, kortom een verzamelnaam voor groen gas en groene elektriciteit. Groene energie wordt ook wel duurzame of hernieuwbare energie genoemd. Groene energie is een breder begrip dan groene stroom, maar de de meeste energie wordt gebruikt voor elektriciteit.
Elektriciteit afkomstig van duurzame bronnen. Met Garanties van Oorsprong kunnen leveranciers aantonen dat zij groene stroom leveren. Groene stroom kan worden opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht, biomassa en warmtekracht.
Elektriciteit die is opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen.
Geaggregeerd Ontvangstation. De geaggregeerde ontvangststations dienen om de druk te verminderen van het aardgas dat van de hogedrukleidingen, naar het lagedruk distributienet van de netbeheerders stroomt. Meestal zijn er verschillende geaggregeerde ontvangststations per netbeheerder.
De geaggregeerde ontvangststations dienen om de druk te verminderen van het aardgas dat van de hogedrukleidingen, naar het lagedruk distributienet van de netbeheerders stroomt. Meestal zijn er verschillende geaggregeerde ontvangststations per netbeheerder. Afgekort naar GOS.
Laagcalorisch gas afkomstig uit het aardgasveld van Slochteren (Grongingen). Afgekort tot G-Gas.
Energie die wordt gewonnen uit de snel wisselende waterhoogte op zee door de aanwezigheid van golven.
Een natuurlijke persoon of rechtspersoon die krachtens volmacht de belangen van meerdere afnemers vertegenwoordigt in de totstandkoming van een mantelovereenkomst met leverancier.
Door de overheid aangewezen netbeheerder van de gastransportnetten. Tevens is GTS verantwoordelijk voor capaciteit, balans, flexibiliteit, kwaliteitsconversie en voor de verbindingen met het buitenland.
Door de overheid aangewezen netbeheerder van de gastransportnetten. Tevens is GTS verantwoordelijk voor capaciteit, balans, flexibiliteit, kwaliteitsconversie en voor de verbindingen met het buitenland.
GasTerra is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. De onderneming is werkzaam op de Europese energiemarkt en heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasmarkt. De onderneming heeft een sterke inkooppositie.
Afgekort naar GvO zijn het exclusieve bewijs dat duurzame elektriciteit is geproduceerd. De energieleverancier koopt GvO’s en boekt deze ten behoeve van haar afnemer bij CertiQ (een 100% dochter van Tennet die volgens de huidige regelgeving belast is met de registratie van GvO’s).
Garanties van Oorsprong zijn het exclusieve bewijs dat duurzame elektriciteit is geproduceerd. De energieleverancier koopt GvO’s en boekt deze ten behoeve van haar afnemer bij CertiQ (een 100% dochter van Tennet die volgens de huidige regelgeving belast is met de registratie van GvO’s).
Winbare materialen die afkomstig zijn uit resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden in aardlagen terecht kwamen. Veelgebruikte fossiele brandstoffen zijn steenkool, aardgas en aardolie.
Het punt waar transportcapaciteit kan worden gecontracteerd of verhandeld om aardgas aan het landelijke net te kunnen onttrekken. Exitpunten zijn onder te verdelen naar industriële punten (420), locale distributiepunten, de zogenaamde pseudo-gossen (682), grenspunten (22), ondergrondse opslagpunten (7) en TTF punten (4).
De kosten die de op het gasnet aangesloten partij betaalt aan de landelijke gasnetbeheerder GTS voor het in stand houden van het net.
De natuurlijke of rechtspersoon die verantwoordelijk is voor het evenwicht tussen de injecties en de afnames van elektriciteit en aardgas op het net.
Betekent één (1) maand Euro Interbank Offered Rate, vastgesteld door de Europese Centrale Bank, dagelijks gepubliceerd op het Bloomberg scherm "EBF" en in het Financiële Dagblad.
Degene die conform de meetcode onder andere bevoegd is de meetinrichtingte plaatsen en de meetgegevens op te nemen. Zie ook Meetverantwoordelijke Partij.
Een punt waar transportcapaciteit kan worden gecontracteerd of verhandeld om aardgas via het landelijke gastransportnet in te kunnen voeren. Entrypunten zijn onder te verdelen naar binnenlandse productiepunten (43), grenspunten (17), ondergrondse opslagpunten (7) en TTF punten (4).
Alle uren van een dag, waarbij dus geen onderscheid wordt gemaakt tussen Peak Uren en OFF Peak Uren.
De overgang van grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen naar spaarzaam gebruik van duurzame energiebronnen of hernieuwbare brandstoffen.
Toen in juli 2004 de energiemarkt werd vrijgegeven, was het de taak van de Energiekamer om toezicht te houden op de uitvoering van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De Energiekamer, eerder DTe (Directie Toezicht Energie), was onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), maar is inmiddels los van de ACM.
Energie Data Services Nederland B.V. is de uitvoeringsinstantie voor het ondersteunen van de vrije energiemarkt in Nederland en functioneert als de spil in de informatievoorziening.
EDSN voorziet in het berichtenverkeer en de gegevensuitwisseling tussen de marktpartijen met betrekking tot de wettelijke en niet-wettelijke ketenprocessen. EDSN werkt in opdracht van regionale en landelijke netbeheerders, de Vereniging Nederlandse EnergieDataUitwisseling (NEDU) en andere marktpartijen zoals de energieleveranciers.
De kerntaak van EDSN is het faciliteren van de vrije markt in de energiesector als uitvoeringsinstantie. Daartoe exploiteert EDSN een aantal centrale registers die de basis vormen van de vrije markt processen, zoals het overstappen van klanten tussen leveranciers en de administratie van de onderlinge afrekeningen. EDSN waakt over de vrije markt processen en levert de administratieve grondslag voor de facturatiestromen tussen marktpartijen.
Energie Data Services Nederland B.V. is de uitvoeringsinstantie voor het ondersteunen van de vrije energiemarkt in Nederland en functioneert als de spil in de informatievoorziening.
EDSN voorziet in het berichtenverkeer en de gegevensuitwisseling tussen de marktpartijen met betrekking tot de wettelijke en niet-wettelijke ketenprocessen. EDSN werkt in opdracht van regionale en landelijke netbeheerders, de Vereniging Nederlandse EnergieDataUitwisseling (NEDU) en andere marktpartijen zoals de energieleveranciers.
De kerntaak van EDSN is het faciliteren van de vrije markt in de energiesector als uitvoeringsinstantie. Daartoe exploiteert EDSN een aantal centrale registers die de basis vormen van de vrije markt processen, zoals het overstappen van klanten tussen leveranciers en de administratie van de onderlinge afrekeningen. EDSN waakt over de vrije markt processen en levert de administratieve grondslag voor de facturatiestromen tussen marktpartijen.
Het samenstel van elektrisch materieel en leidingen van afnemer, te rekenen na het overdrachtspunt van de aansluiting.
Wet van 2 juli 1998, houdende regels met betrekking tot de productie, het transport en de levering van elektriciteit, inclusief wijzigingen daarvan.
Geheel van verbindingen met een nominale spanning gelijk aan of lager dan 70 kV en de daarmee verbonden transformator-, schakel-, verdeel- en onderstations en andere hulpmiddelen die uitgebaat worden door een netbeheerder.
Het vervoer van elektriciteit langs distributienetten met het oog op de levering ervan aan afnemers.
De op grond van de leveringsovereenkomst te leveren elektriciteit.
Een EAN-code is het identificatienummer van een aansluiting. Elke aansluiting voor gas en elektriciteit heeft in Nederland een eigen, unieke EAN-code. Deze wordt onder andere gebruikt voor de berekeningen van nota’s
De EAN-code bestaat uit een uniek getal van 18 cijfers. Leveranciers en netbeheerders kunnen met de EAN-code direct zien over welke aansluiting het gaat. Transporteurs en leveranciers van energie gebruiken de EAN-code in hun onderlinge communicatie. Zo weten zij zeker dat ze het over dezelfde aansluiting hebben. De nummers worden bijgehouden in het centraal aansluitingenregister, maar ook vermeld op de energierekening of nota van de netbeheerder.
EAN staat voor European Article Numbering (Europese artikelnummering).
Directie Toezicht Energie (per 1 juni 2008 Energiekamer) was onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en is belast met de uitvoering en het toezicht op de naleving van de Elektriciteits- en gaswet. Inmiddels zijn deze taken overgaan naar de ACM (Autoriteit Consument & Markten).
Afgekort naar DTe (per 1 juni 2008 Energiekamer) was onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en is belast met de uitvoering en het toezicht op de naleving van de Elektriciteits- en gaswet. Inmiddels zijn deze taken overgaan naar de ACM (Autoriteit Consument & Markten).
Betekent de periode van 24 uur vanaf 06.00 uur tot 06.00 uur de volgende dag.
De meterstand op uw gasmeter wordt achteraf gecorrigeerd voor calorische waarde en (eventueel) voor temperatuur en hoogteligging.De conventionele gasmeter constateert geen verschil in calorische waarde en registreert zowel bij hoog-, als laagcalorisch gas dezelfde kubieke meters. Omdat de gasprijzen gebaseerd zijn op de basis verbrandingswaarde, moet het gemeten gasverbruik bij calorische afwijkingen dus worden aangepast.
Wanneer er sprake is van een correctie worden deze verrekend door een aanpassing van de gemeten hoeveelheid. Daarmee kan het werkelijke verbruik (wat dient te worden afgerekend) dan hoger of lager zijn dan wat de gasmeter aangeeft ( in m3).
Iedere opvolgende periode van 12 maanden binnen de looptijd te rekenen vanaf de aanvangsdatum.
of
De periode lopende vanaf het tijdstip van de aanvangsdatum van de overeenkomst tot 1 januari, 06.00 uur CET in het daaropvolgende kalenderjaar en vervolgens iedere periode, lopende van 1 januari, 06.00 uur CET tot 1 januari, 06.00 uur CET in het daaropvolgende kalenderjaar, waarin de overeenkomst van kracht is, tenzij anders is overeengekomen.
Het Contract Einde Register is een database met alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleingebruikers. In de database staat per energiecontract de energieleverancier, einddatum en opzegtermijn. Het Contract Einde Register is sinds 1 augustus 2013 de opvolger van het Contract Controle Protocol. Afgekort naar CER. Doel van het CER is het voorkomen van overlappende contracten en zorgen voor het wederzijds respecteren van contracten door energieleveranciers. Deelname aan het Contract Einde Register is niet verplicht, maar vrijwel alle energieleveranciers zijn hierop aangesloten.
Het Contract Einde Register is een database met alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleingebruikers. In de database staat per energiecontract de energieleverancier, einddatum en opzegtermijn. Het Contract Einde Register is sinds 1 augustus 2013 de opvolger van het Contract Controle Protocol. Doel van het CER is het voorkomen van overlappende contracten en zorgen voor het wederzijds respecteren van contracten door energieleveranciers. Deelname aan het Contract Einde Register is niet verplicht, maar vrijwel alle energieleveranciers zijn hierop aangesloten.
Bij afnemer gemeten verbruik, zoals opgegeven door verantwoordelijk meetbedrijf, herleid door de regionale netbeheerder naar m3(n).
BIj Electra:
De door verbruiker verschuldigde prijs voor de levering van de elektriciteit, uitgedrukt in eurocent per kWh, inclusief kosten voor programmaverantwoordelijkheid, restprofiel en onbalans en exclusief BTW en/of andere directe of indirecte belastingen en exclusief kosten van de netbeheerder (aansluit-, transport- en meetkosten uit hoofde van de aansluit- en transportovereenkomst), tenzij anders aangegeven in de leveringsovereenkomst.
Bij Gas:
De door afnemer verschuldigde prijs voor het aardgas, welke wordt uitgedrukt in eurocent per m3 en is exclusief BTW en/of andere directe of indirecte heffingen van overheidswege en exclusief kosten van de netbeheerder, tenzij anders overeengekomen.
Is een bewerkte vorm van steenkool die betere verbrandingseigenschappen heeft. Het wordt voornamelijk gebruikt in hoogovens bij de productie van staal.
Emissierechten geven bedrijven het recht om bepaalde gassen (waaronder CO2) uit te stoten. Deze rechten kunnen verhandeld worden. In Nederland ziet de Nederlandse Emissieauthoriteit (Nea) toe op naleving van wetten en regels rond de uitstoot van CO2 en NOx. Zie ook Emissiehandel.
Emissierechten geven bedrijven het recht om bepaalde gassen (waaronder CO2) uit te stoten. Deze rechten kunnen verhandeld worden. In Nederland ziet de Nederlandse Emissieauthoriteit (Nea) toe op naleving van wetten en regels rond de uitstoot van CO2 en NOx. Zie ook CO2-handel.
Gas dat vrijkomt bij verbranding van brandstoffen (gas, olie, hout). Belangrijke meststof voor al het plantaardig leven op aarde.
Central European Time
Verplichting voor netbeheerder of leveranciers om een aantal groenestroomcertificaten voor te leggen aan de VREG als bewijs dat een minimumaandeel van zijn elektricteitsleveringen elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen is.
Netbeheerder of leverancier die verplicht is een aantal groenestroomcertificaten voor te leggen aan de VREG in het kader van zijn certificatenverplichting.
Handelsplaats of markt waarop certificaten (groene stroom en warmtekrachtkoppeling) kunnen worden verkocht en aangekocht of verhandeld.
Een contractuele afspraak over de hoeveelheid gas die maximaal in een uur gebruikt mag worden door de afnemer. Capaciteitsgas is gas voor telemetrische aansluitingen, voor afnemers die exit capaciteit dienen te boeken. Dit betekent dat zij met GTS een afspraak aangaan over hun aansluiting op het gasnet.
Afgekort naar CBW. De hoeveelheid energie, aangeduid in kWh of MJ, die vrijkomt tijdens volledige verbranding van één (1) m3(n) aardgas met zuurstof bij een absolute druk van 101.325 kPa (1,01325 bar) en bij een constante temperatuur van 25 °C (298.15 K, 77 °F) waarbij de bij de verbranding gevormde waterdamp wordt gecondenseerd bij een temperatuur van 25 °C (298.15 K, 77 °F).
Calorische bovenwaarde. De hoeveelheid energie, aangeduid in kWh of MJ, die vrijkomt tijdens volledige verbranding van één (1) m3(n) aardgas met zuurstof bij een absolute druk van 101.325 kPa (1,01325 bar) en bij een constante temperatuur van 25 °C (298.15 K, 77 °F) waarbij de bij de verbranding gevormde waterdamp wordt gecondenseerd bij een temperatuur van 25 °C (298.15 K, 77 °F).
Met een budgetmeter kun je je energieverbruik (van elektriciteit of aardgas) via een systeem van voorafbetaling. Het werkt met een oplaadbare kaarten en daarmee vergelijkbaar met een prepaidkaart van een gsm. Je laadt de kaart op voorhand op. Je kunt dan, nadat je de kaart in de budgetmeter hebt ingebracht, voor het opgeladen bedrag elektriciteit of aardgas verbruiken.Voor elke meter heb je een aparte oplaadkaart. De oplaadkaarten van elektriciteit en aardgas verschillen van kleur. De blauwe oplaadkaart is voor elektriciteit en de gele oplaadkaart voor aardgas. Een dergelijke meter geeft de verbruiker de mogelijkheid om zijn budget goed te beheren en zijn energie rationeel te gebruiken.
Een zachtere vorm van steenkool welke meer zwavel bevat. In het Engels; Lignite.
Verzamelnaam voor alle afbreekbare afval en resten uit land- en bosbouw, alsmede biologisch afbreekbaar industrieel of huishoudelijk afval.
De gedurende enig contractjaar op de aansluiting daadwerkelijk afgenomen hoeveelheid gas, uitgedrukt in m3(n), gedeeld door achtduizend zevenhonderdzestig (8.760) uur. De uitkomst van de berekening van de basislastcapaciteit wordt afgerond op 2 decimalen achter de komma, in m3(n) per uur. Indien de uitkomst van deze berekening groter is dan of gelijk aan de contractcapaciteit wordt de contractcapaciteit gelijk gesteld aan de basislastcapaciteit.
De beschikking over een eenheid energie gedurende een periode (vaak een jaar).
Een eenheid van druk zoals bepaald in ISO 1000: 1992 (E)
Verrekening van het werkelijk verbruikte volume op maand-, kwartaal-, of jaarbasis zoals bepaald in de leveringsovereenkomst, gebaseerd op de actuele spotprijs op de APX van alle Peak Uren en van alle OFF Peak Uren in de betreffende kalendermaand, het kwartaal of jaar waarin de werkelijke levering dan wel afwijking ten opzichte van de referentie jaarhoeveelheid plaatsvond. Enkeltarief aansluitingen worden op basis van de verhouding in Peak Uren en OFF Peak Uren van het voor deze aansluiting geldende standaardprofiel afgerekend.
Handelsplaats waar elektriciteit op dagbasis wordt verhandeld. Vraag en aanbod worden via een geautomatiseerd systeem gekoppeld en zo onstaan de uur-prijzen.
Afkorting staat voor Amsterdam Power EXchange.
Deze spotmarkt voor energie werd opgericht op 25 mei 1999. In december 2008 combineerden APX en ENDEX de activiteiten, en veranderde de organisatie haar naam in APX-ENDEX. ENDEX staat voor European Energy Derivatives Exchange en op deze beurs worden derivaten verhandeld met elektriciteit en gas als onderliggende waarden. Elke dag worden biedingen gedaan op afname en levering van elektriciteit voor de volgende dag.
Maken deel uit van de overeenkomst en zijn de (algemeen geldende) regels die van toepassing zijn voor de aanbieder en afnemer van een product of dienst. Vaak afgekort naar AV.
Een natuurlijke persoon of rechtspersoon met een aansluiting die een leveringsovereenkomst met leverancier aangaat of wil aangaan.
De faciliteiten (ongeacht of dit in eigendom of anderszins toebehoort aan koper) downstream vanaf de aansluiting, die koper in staat stelt om aan zijn afnameverplichtingen uit hoofde van de toepasselijke overeenkomst en daaruit voortvloeiende transacties te voldoen aggregator: Een aggregator is een tussenpersoon van de producent en de handelaar. Hij kan meerdere productielocaties onder zijn hoede nemen. De producent kan zelf aggregator zijn, maar de functie kan ook vervuld worden door een andere aggregator (die niet tevens producent is).
De contractcapaciteit verminderd met de basislastcapaciteit
De samenstelling van aardgas is afhankelijk van de plaats van het aardgasveld en de ontstaansgeschiedenis. In Nederland wordt aardgas van ‘Groningen’-kwaliteit gedistribueerd, waartoe gas uit andere velden door menging op deze kwaliteit wordt gebracht. Daarnaast wordt er hoogcalorisch gas geleverd aan speciale afnemers via een apart gasnet.
Aardgas ontstaat min of meer op dezelfde manier als olie en wordt ook vaak gevonden in aardlagen boven olievelden. Het bestaat grotendeels uit methaan. Aardgas ondergaat een aantal bewerkingen voordat het zijn weg naar de klant vindt.
De aanvangsdatum zoals vastgelegd in de leveringsovereenkomst en heeft de betekenis zoals omschreven in de toepasselijke overeenkomst.
Een energie aansluiting is de verbinding tussen het elektriciteits- en/of gasnetwerk en de eigen installatie. De gas- en/of elektriciteitsmeter maken onderdeel uit van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting. Alleen een netbeheerder mag een aansluiting aanleggen, veranderen of verwijderen. De overheid houdt toezicht op de kosten die netbeheerders voor aansluiting voor gas en elektriciteit rekenen
Electra:
Een aansluiting zoals omschreven in artikel 1, eerste lid, onder b, Elektriciteitswet:Één of meer verbindingen tussen een net en een onroerende zaak als bedoeld in artikel 16, onderdelen a tot en met e, van de Wet waardering onroerende zaken, waaronder begrepen één of meer verbindingen tussen een net dat wordt beheerd door een netbeheerder en een net dat beheerd wordt door een ander dan die netbeheerder.
Gas:
Een aansluiting zoals omschreven in artikel 1, eerste lid, onder m, Gaswet:
Één of meer verbindingen tussen een gastransportnet en een onroerende zaak als bedoeld in artikel 16, onderdelen a tot en met e, van de Wet waardering onroerende zaken, waaronder begrepen één of meer verbindingen tussen een gastransportnet dat wordt beheerd door een netbeheerder en een gastransportnet dat beheerd wordt door een ander dan die netbeheerder.
De overeenkomst tussen een afnemer en een netbeheerder betreffende de aansluiting van de elektrische installatie van afnemer op het net van de netbeheerder en het transport van elektriciteit.De Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet voorzien in een strikte scheiding tussen het transport en de levering van elektriciteit en gas. Het transport, inclusief de aansluiting op het transportnet, is de exclusieve taak van de netbeheerders. Iedereen die elektriciteit en gas wil gebruiken, heeft een aansluit- en transportovereenkomst met de netbeheerder in zijn gebied nodig.
Op grond van de wet moeten de netbeheerders redelijke voorwaarden hanteren en mogen de netbeheerders niet discrimineren (voor gelijksoortige klanten moeten netbeheerders dezelfde voorwaarden hanteren). Dit is vastgelegd in de algemene voorwaarden voor aansluiting en transport van elektriciteit en gas. Deze worden, zeker waar het gaat over kleinverbruikers, bovendien ter toetsing voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De reconciliatieprijs is de gewogen marktprijs waartegen over een bepaalde periode het verschil, tussen het met behulp van profielen berekende verbruik en het vastgestelde werkelijke verbruik, wordt verrekend.
Het reconciliatieproces is vastgelegd in Systeemcode en Meetcode.
De vaststelling en publicatie van de reconciliatieprijs is vastgelegd in de Systeemcode.
De reconciliatieprijs betreft het per maand, naar het landelijk debiet per uur van profielafnemers gewogen gemiddelde van de APX day ahead prijs, voor peak respectievelijk off peak (prijzen in EUR/MWh in 2 decimalen).
De luchtdrukcorrectie is een correctiefactor die het effect van een hoger gelegen gasmeter compenseert. Daarmee wordt het gasverbruik nauwkeuriger vastgesteld.
Doordat de luchtdruk afneemt met de hoogte boven NAP, meet een gasmeter die boven NAP hangt een (iets) te hoog gasverbruik. De gasmeters hebben namelijk geen ingebouwde meting van de lokale druk van het gas in de meter.
Ook wel verbrandingswaarde.
De calorische waarde is de hoeveelheid energie in een kubieke meter (m3) aardgas. Kortom de verbrandingswaarde. De hoeveelheid warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas bepaalt namelijk de waarde.
De calorische waarde van het gas uit Slochteren geldt als basis verbrandingswaarde. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze basis waarde.
Verschillende calorische waarden voor gas
Niet al het gas komt uit Slochteren. De calorische waarde van deze gasvelden is hoger of lager dan het gas uit Slochteren.
Is de calorische waarde hoger, dan levert 1 m3 gas bij verbranding méér warmte dan 1 m3 gas uit Groningen. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Is de calorische waarde lager, dan is meer gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
Het gas met verschillende calorische waarden, wordt met elkaar gemengd tot het de basis calorische waarde zo dicht mogelijk benadert. Toch kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Door deze kleine, onvermijdelijke afwijkingen in calorische waarde van gas krijgt u soms minder of meer energie per kubieke meter.
De calorische waarde is de hoeveelheid energie die uit een kubieke meter (m3) gas kan worden gehaald. De gasmeter meet hoeveel kubieke meter gas u verbruikt. Maar u betaalt voor de hoeveelheid energie die u eruit haalt. De ene keer haalt u een bepaalde hoeveelheid energie uit een kubieke meter gas. Een maand later kan dat minder energie zijn. Dat komt doordat gas een natuurproduct is. De calorische waarde van gas kan dus schommelen. U betaalt dus niet de kubieke meters gas die u gebruikt, maar de energie die u eruit kunt halen. Daarom houdt de netbeheerder bij wat de gemiddelde calorische waarde is van het gas dat hij u geeft. Met deze gemiddelde calorische waarde kan hij uitrekenen hoeveel energie u hebt gekregen als u een bepaald aantal kubieke meters gas hebt gebruikt.Windenergie wordt opgewekt met windturbines die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is vijftig keer lager dan van die van 'grijze' stroom. Grote windmolens kunnen overlast geven voor omwonenden, maar er zijn manieren om die tegen te gaan.
Een windturbine bestaat grofweg uit drie onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast. Windturbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, zonder het klimaat te belasten en zonder grondstoffen uit te putten. Wel komt er wat CO2 vrij bij het bouwen, onderhouden en afbreken van de turbine, maar na drie tot zes maanden draaien heeft een turbine die hoeveelheid CO2-uitstoot al bespaard. Tijdens de hele levensduur van een windturbine, 20 jaar, produceert deze tot tachtig keer zoveel energie als er nodig is om er één te bouwen.
De overheid wil dat u zuiniger en efficiënter omgaat met energie. Daarom heft de overheid belasting sinds 1996 over het verbruik van elektriciteit en aardgas.
Voor de actuele energiebelasting tarieven en meer informatie.
Opslag duurzame energie
De overheid wil duurzame energie stimuleren en geeft daarvoor (SDE) subsidie. Om dit te kunnen bekostigen heft de overheid sinds 2013 een extra belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. De zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE) is een onderdeel van de energiebelasting.
Voor de actuele ODE tarieven en meer informatie.
ODE
De overheid wil duurzame energie stimuleren en geeft daarvoor (SDE) subsidie. Om dit te kunnen bekostigen heft de overheid sinds 2013 een extra belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. De zogenoemde ODE (Opslag Duurzame Energie).
De overheid ziet energieverbruik voor een deel als basisbehoefte. Daarom werd een vermindering van de energiebelasting in de vorm van een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting bepaald. Deze heffingskorting wordt jaarlijks herzien en is gekoppeld aan de verblijfsfunctie.
Een locatie heeft over het algemeen een verblijfsfunctie als deze geschikt is om in te wonen of te werken.
Kortom een woning of bedrijfspand heeft doorgaans gewoon een verblijfsfunctie, maar een garagebox of agrarische voorzieningen niet. Ook algemene voorzieningen bij complexen zoals liftvoorziening en verlichting of buiten voor lantarenpalen, parkeerautomaten en marktaansluitingen.
Elektronisch Volume Herleidbaarheid Instrument.
Dit instrument corrigeert de verbruiken gas die uit de gashoofdmeter komt voor druk (P), temperatuur (T) en compressibiliteit (Z).
Een gasmeter met EVHI is bij wet verplicht bij een verbruik van meer dan 170.000 m3 gas per op jaarbasis. Deze geeft inzicht in echt gasverbruik door correctie van druk en temperatuur.
Onder niet herleid volume (van aardgas) wordt verstaan de gemeten hoeveelheid m3 aardgas.
Een EVHI zet de door de gasmeter geregistreerde kubieke meters gas onder bedrijfscondities (niet herleid volume) om naar kubieke meters gas onder normaal condities (herleid volume).
Virtueel punt ter plaatse van het overdrachtspunt van een aansluiting, waar de energieuitwisseling tussen een installatie en het net administratief aan een marktpartij wordt toegewezen alsof de meting op het overdrachtspunt van de aansluiting heeft plaatsgevonden.
Primair allocatiepunt:
Het eerste aan een aansluiting toegekende allocatiepunt;
Secundair allocatiepunt:
Een door de netbeheerder aan een aansluiting toegekend allocatiepunt, niet zijnde het primaire allocatiepunt.
FedEC is een beroepsvereniging van energieadviseurs. De vereniging behartigt de collectieve belangen van haar leden. Daarnaast wil FedEC de effectieve beroepsuitoefening bevorderen en het aanzien van de beroepsgroep verhogen.
Dit wil FedEC bereiken door kennis en informatie beschikbaar te stellen, contacten te bevorderen, overheidsbeleid te beïnvloeden, en door uitvoeren of faciliteren van activiteiten zoals:
- optreden als adviesorgaan en gesprekspartner namens de leden
- deelnemen aan commissies en overlegorganen
- organiseren van opleidingen en examens, certificatie en registratie
- geven van voorlichting over de beroepsgroep en het verrichten van promotieactiviteiten
- publiceren van artikelen van leden
- (participeren in) de ontwikkeling van een kwaliteitsborgings- en certificeringssysteem en van gestandaardiseerde procedures en gedragscodes
- organiseren van en participeren in relevante evenementen
FedEC wil zich maximaal inspannen om nationale en internationale doelstellingen op het gebied van doelmatig gebruik van energie te bewerkstelligen. Om ook de Europese rol van FedEC te borgen is FedEC lid van het Europese platform ENEP.
Erkende maatregelenlijst
Een lijst met maatregelen voor bedrijven die energie besparen in het kader van het Activiteitenbesluit vanuit de Wet Milieubeheer. Deze erkende maatregelen zijn formeel verplicht voor bedrijven vanaf een bepaald verbruik. Momenteel zijn er voor 19 bedrijfstakken lijsten met erkende maatregelen beschikbaar;
- Metalelektro en MKB-metaal
- Autoschadeherstelbedrijven
- Gezondheids- en welzijnszorginstellingen
- Kantoren
- Onderwijsinstellingen
- Commerciële datacenters
- Rubber- en kunststofindustrie
- Levensmiddelen
- Agrarische sector
- Mobiliteitsbranche
- Sport en recreatie
- Hotels en restaurants
- Drukkerijen, papier en karton
- Bouwmaterialen
- Verf en drukinkt
- Tankstations en autowasinrichtingen
- Meubels en hout
- Bedrijfshallen
- Detailhandel
Het energielabel voor je bedrijfspand geeft aan hoe energie(on)zuinig je gebouw is op een schaal van G tot A++++.
Zo'n energielabel wordt bepaald door een Energielabel Expert aan de hand van verschillende factoren, zoals dikte van de isolatie, gebruikte materialen, soort verwarmings- en/of koelsystemen. Uiteraard kijken ze ook de aanwezigheid van duurzame energiebronnen (bijvoorbeeld zonnepanelen) en soort verlichting. Het energielabel geeft daarmee een indicatie van het energieverbruik (van het gebouw) en is dus relevant als je op de energiekosten wil letten.
Je kan overigens heel eenvoudig én gratis een energielabel online controleren. Beschik je niet (meer) over een geregistreerd energielabel, vraag deze dan meteen aan.
Energielabel Aanvragen
Een energie specialist kan met zijn kennis van de regelgeving en contacten op de energiemarkt efficiënt ondersteunen bij energievraagstukken. De toegevoegde waarde is vaak niet alleen financieel, maar ook functioneel vanuit een betere deal of oplossing. 3nergie geeft u niet allen de informatie, maar helpt ook graag bij de implementatie.
Kunnen we helpen?
Wij ondersteunen ondernemers bij effectief energiemanagement en energie vraagstukken.
3nergie geeft u niet alleen de informatie, maar helpt ook graag bij de uitvoering.
Neem Contact Op